perjantai 11. huhtikuuta 2014

Perustusten hintavertailu

Perustusten valinta on usein vaikeaa omakotitalon rakentajalle. Hintojen vertailu eri vaihtoehtojen välillä on vaikeaa ja tietoa löytyy vähän. Tein tähän taulukon 3 yleisimmästä tavasta tehdä perustukset. Taulukosta käy ilmi perustustapa ja hinnat työlle sekä materiaaleille. Hinnat ovat perustusten neliöiden mukaan, eli 1. metrin korkuisen perustuksen piirin voi kertoa suoraan tällä hinnalla. 

Valmistmuottiperustus tarkoittaa muottijärjestelmää, joka on tehtaalla valmiiksi raudoitettu, eristetty ja asennetaan vain paikalleen työmaalla. Yleensä muotti on eps-eristettä, joka toimii valumuottina. Työmaalle jäävä työ on muottien paikalleen mittaus, tuotenta ja muotin valaminen. Helpoin vaihtoehto näistä rakentajalle, mutta materiaaliltaan kallein. Valmismuotti on 100mm sokkelihalkaisulla.

Seuraava vaihtoehto on lämpöharkkoperustus 300mm, myös 100mm sokkelinhalkaisulla ja rapatulla pinnalla. Tämä on työläin vaihtoehto ja materiaaleiltain toiseksi kallein. Varteenotettava vaihtoehto kuitenkin rakentajalle joka tekee itse perustukset. Harkot voi käyttää myös anturoiden muotteina, joten tästä tulee säästöä anturoissa. Harkkojen muuraaminen on helppoa ja pienen harjoittelun jälkeen se sujuu jo ihan hyvin. Raudoittaminen on helppoa ja rappauskin pintaan saadan tehtyä itse. Ehkä suositeltavin vaihtoehto tee-se-itse rakentajalle, jolla vähän taitoja löytyy jo entuudestaan. Harkko perustus olisi mahdollista tehdä myös kapeammasta harkosta ja eristää se sisältä päin eps-eristeellä. Tälloin materiaali hinnaksi jäisi neliölle noin 50€. Joten ammattilaisen teettämänä tällä menetelmällä ei juuri hintaeroa ole levymuotista tehtävään. Tosin valettu betoninen sokkeli on aina paljon kestävempi ja varmempi eikä ime itseensä vettä niin kuin harkko.

Viimeinen vaihtoehto on levymuottiperustus 300mm. Tämä on suositeltavin vaihtoehto, mikäli ammattilaiset tekevät perustukset. Myös hyvälle rakentajalle tämä tulee halvimmaksi, mutta on haastavin tehdä. Laskelmissa on käytetty 12mm osb levyä ja 50x100 sahatavaraa tuentaan. 100mm sokkelinhalkaisu toteutetaan eps-eristeellä ja raudoitteeksi tulee 8mm teräkset 200mm välein pystyyn sekä vaakaan molemmin puolin eristettä. 

Tässä tällainen pieni apu perustusten valintaan ja niiden hintojen vertailuun. 



Hinnat sisältävät ALV24%  eli ovat kuluttajahintoja ja työt on laskettu 40€/h. Materiaalihinnat ovat nettirautakauppojen hintoja ja voivat tippua hyvän kilpailutuksen avulla 10-30% riippuen muiden hankintojen suuruudesta. 

2 kommenttia: