torstai 24. huhtikuuta 2014

Talopaketti vs pitkätavara


Itseäni on jo pitkään kiinnostanut tietää kumpi on nykyään halvempi tapa tehdä omakotitalo, talopaketti vai pitkästätavarasta paikanpäällä rakentaen. Tässä esimerkkilaskelma eräästä talotehtaan talosta. Talo on yksinkertainen normaali 1-kerroksinen talo. Huoneistoala 157m2 ja kerrosalaa 170m2.

Talo pystytetään valmiiksi tehtyjen perustusten päälle. Työhön kuuluu ulkoseinät. Ulkoverhouksen asennus ei kuulu, mutta materiaalit kuuluu, sisäpuolelle kipsilevypinta. Kattorakenteet ja vesikaton asennus. Yläpohjan materiaalit ja eristeet muttei työtä. Ikkunat asennettuina ja ovet asentamattomina. Väliseinä materiaalit. Terassit asennettuina. Eli normaali vesikattovalmis paketti.

Materiaalit on laskettu nettirautakauppojen hinnoilla, joten materiaalien hinnoista voi hyvä tinkijä saada 10-     25% vielä pois. Joten osaava rakentaja voisi itse tehdä samanlaisen talon samaan vesikattovaiheeseen kohtuullisella hintojen kilpailuttamisella noin 45000 eurolla. Se on melkein puolet siitä mitä talopaketti maksaisi. Tosin tähän pääsemiseen vaaditaan jo todella hyviä rakennustaitoja ja tietämistä rakentamisesta. Ammattilainen pystyy säästämään tässä tämän summan, mutta se vaatii paljon kovaa työtä ja aikaa. Aikaa näihin töihin kuluu noin kuukausi, joten kirvesmies pystyisi kesäloman aikana tekemään ison säästön. Aikaa on varattava myös kilpailuttamiseen ja muihinkin kuin itse rakentamiseen.

Ulkopuolisella urakoitsijallakin teettämällä hinnassa pystytään säästämään melkein 10000 euroa.

Talopakettien hinta on kuitenkin mielestäni varsin kohtuullinen ja saatu pysymään ihan hyvin aisoissa ja on kilpailukykyinen rakennusliikkeiden kanssa. Kumpaakin vaihtoehtoon liittyy kuitenkin omat riskinsä. Talopaketti toimittajat ovat vakaavaraisia isoja yrityksiä joilta tuotteen saa melko varmasti. Rakennusliikkeissä eroja on, mutta sopivan löydyttyä projekti etenee varmasti erittäin hyvin ja heistä on hyötyä myös muissa vaiheissa kuin pelkässä rungon teossa. Tästä voisikin päätellä, että jos rakennusliikkeellä aijotaan teettää kaikki työt niin kannattaa teettää myös koko runko eikä ottaa talopakettia.

Alapuolella taulukko vielä hinnoista. Myös palkkaamalla suoraan pari kirvesmiestä päästään hyvään lopputulokseen. Sillä säästetään vielä toinen 10000 euroa rakennusliikkeen hinnasta. Siinä säästetään kate ja rakennusliikkeen työstä laskuttama alv. Silloin ei kuitenkaan saada käyttöön rakennusliikkeen työnjohtoa ja rakentaja joutuu itse tekemään suurimman osan työnjohdollisista töistä, kuten neuvotteluista muiden urakoitsijoiden kanssa sekä materiaali hankinnat.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen hintavertailu. Olisi tarkoitus meidän aloittaa rakentaminen, mutta rakennusliike täytyisi löytää. Vihdoin saamme aloittaa meidän kesämökin rakentamisen. On siitä haaveiltukin.

    VastaaPoista